söndag 28 juni 2020

Dagens Nyheter

Tidningstexturval från den gångna veckan.

Opinion

Kulturklimatet

"[...] Via bildningsförbunden, Hermods och hårt arbete skulle den svenska arbetarklassen lyfta sig själv mot ljuset. Kulturen var inte överhetens att äga och hägna in, utan varje enskild strävsam arbetare hade lika stor rätt till konst och bildning som de redan upphöjda.
Man behöver knappt påpeka att det inte direkt är inställningen i dag. Inte bara ses klassisk konst och litteratur som alltmer omodernt i en skola som ska präglas av digitalisering och entreprenörskap, det ses också som elitism och närmast barnmisshandel att ställa höga krav och förvänta sig att alla faktiskt klarar av dem.

[...]
I skolan ska man i den svenska modellen utbildas efter arbetsmarknadens behov, och arbetsgivare efterfrågar tyvärr sällan djupare kunskaper i antik dramatik. Bildning och litteratur riskerar tvärtom att göra människor mer kritiskt tänkande och motsträviga, eftersom de bottnar i mer än peppiga konsultfloskler och new public management-manualer. Sånt är inte nödvändigtvis attraktivt på arbetsmarknaden, men det gör en till en potentiellt bättre människa och medborgare."
(Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/ledare/isobel-hadley-kamptz-i-sverige-skulle-franska-tonaringars-laslaxor-ses-som-barnmisshandel/)

Koldioxidklimatet

"Permafrosten i Sibirien innehåller nämligen mer klimatpåverkande gaser än vad som i dag finns i hela atmosfären. När isen smälter släpps de gaserna ut. Det är det här som ibland omnämns som en så kallad ”tipping point”, eftersom utsläppen då kommer bli så oerhörda att vi över huvud taget inte vet hur vi ska hantera dem.
[...]
Redan nu pågår projekt på LKAB med att få fram koldioxidneutralt stål, och både i Sverige och på andra ställen jobbar man med att ta fram koldioxidneutral cement. Just cement är en nyckelfråga eftersom betong, som görs på cement, både är världens mest använda material och en av de industriprocesser som släpper ut mest koldioxid."
(Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/ledare/klimatet-kan-inte-vanta-elektrifiera-industrin/)

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un

"Kim Jong-Un är rubrikernas man. Inte minst på senare tid, när kommunistdiktatorn pendlat mellan hysteriska utfall mot och svärmiska möten med USA:s president Donald Trump. Nordkoreas atombomber och långdistansmissiler sätter skräck i Östasien och kan eventuellt nå amerikanska fastlandet."
(Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-koreakriget-dodade-miljoner-men-overlevde-kalla-kriget/)

USA:s president Donald Trump

"Aldrig tidigare har man dock sett lika oförblommerade lögner som under Donald Trump - ett ständigt pågående drama som förhäxar både amerikanerna och omvärlden. Antalet bevisade lögner som Donald Trump hittills har kommit med som president närmar sig raskt 20 000-strecket, enligt tidningen Washington Post, som håller räkningen.
[...]
Hur vinner du en diskussion mot en privilegierad maktmänniska som så uppenbart struntar i skillnaden mellan lögn och sanning? Det går inte. Gång på gång har meningsmotståndare och kritiskt granskande medier stått handfallna inför ett så öppet förakt för fakta och sanning. De har inte heller kunnat registrera några märkbara negativa effekter på presidentens stora anhängarskara."
(Niclas Sennerteg, Blekinge Läns Tidning 2020-06-25)

Amerikanska valkampanjstrateger

"Det är kutym i amerikanska valkampanjer att kampanjstrategerna gör noggranna bedömningar av hur stor publiken förväntas bli och anpassar utrymmet därefter. Grundregeln är att alltid boka mindre utrymmen än de tror att kandidaten kan fylla. Då blir det sannolikt kö runt kvarteret, ett knep som nyhetsjournalister ofta faller för, då de rapporterar just om köerna till talet oavsett om själva lokalen rymde 50 personer eller 5000 personer. Det är med andra ord bättre för en politiker att fylla en liten lokal än att tala inför en halvtom sportarena."
(Martin Gelin, Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-tonaringarnas-fint-mot-trump-speglar-generationsklyftan-infor-valet/)

Demokratin

"Under snart fyrtio år som diplomat har Annika Söder följt utvecklingen i världen. 1980-talet präglades av kalla kriget, efter Berlinmurens fall kom optimismen – Tyskland enades, de baltiska länderna kunde frigöra sig och EU-samarbetet utvidgades. Men sedan 2010 har motsättningarna återigen ökat.– Kina och Ryssland har blivit mindre samarbetsvilliga. President Trumps politik har förstärkt det inåtvända. Det har blivit mer auktoritära ledarskap, undergrävande av demokratin och ökade klyftor. [...]"
(Sydsvenskan 2020-06-22: http://web.archive.org/web/20200622080251/https://www.sydsvenskan.se/2020-06-22/varlden-ser-ganska-dyster-ut)
"Pandemin skulle också kunna få pågående trender att accelerera. I en artikel nyligen visade Cambridgeforskaren Roberto Stefan Foa och jag hur auktoritära länder för första gången på över ett sekel har börjat utmana de liberala demokratierna ekonomiskt. När Kina nu tycks börja återhämta sig från de värsta effekterna av pandemin, samtidigt som många demokratier fortfarande kämpar med att få den under kontroll, kan maktförflyttningen från demokratierna gå ännu fortare."
(Dagens Nyheter 2020-06-22: https://www.dn.se/kultur-noje/yascha-mounk-joda-livet-kommer-att-aterga-till-det-normala-efter-pandemin/)

Coronapandemin

Konspirationsteorier

"En annan trend som kan gynna populister är den tilltagande stormen av tvivelaktig information och rena konspirationsteorier kring coronaviruset.
Som påståenden att det har skapats i ett amerikanskt, kinesiskt eller om det var franskt laboratorium. Eller att illasinnade eliter utnyttjar pandemin för att tjäna pengar och öka sin makt – det må vara Bill Gates, George Soros, EU-kommissionen eller den egna regeringen.
I spåren av nedstängningar och förlorade jobb kan Europas väljare bli allt mer benägna att tro på sådant. Och då kan allt fler söka svar i högerpopulismen.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-23: https://www.dn.se/nyheter/varlden/krisen-efter-pandemin-kan-ge-hogerpopulisterna-en-andra-chans/)

Kronocentrism

"I mötet med en katastrof är det allt för lätt att tro att allt kommer att förändras. Hur skulle man kunna skriva dikter efter Auschwitz, njuta av en söndagspromenad på nedre Manhattan efter 11 september eller äta middag på en restaurang när hundratusentals människor dött i en pandemi under några få grymma månader?
Sociologen Jib Fowles myntade 1974 termen kronocentrism, ”övertygelsen om att ens egen tid saknar motsvarighet, att alla andra perioder bleknar vid en jämförelse.” De senaste veckorna har vi, av förståeliga skäl, fått lyssna till en mycket ljudstark kronocentrisk kör som hävdat att vi står inför förändringar utan motstycke. Akademiker, intellektuella, politiker och entreprenörer har formulerat svepande deklarationer om de förändringar som pandemin kommer att föra med sig.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-22: https://www.dn.se/kultur-noje/yascha-mounk-joda-livet-kommer-att-aterga-till-det-normala-efter-pandemin/)

Petter Stordalen om Coronakrisen

"Beteendevetares och branschföreträdares farhågor för nya resbeteenden och minskat resande betecknar han som "trams".
"Det är samma visa efter varje kris - 1990-talskrisen, 11 september, finanskrisen 2008-2009, askmolnet på Island - att nu kommer människor sluta resa. Ett halvår senare är det mesta glömt. Varför? För att vi människor är sociala varelser som längtar ut, vill resa, äta ute på restaurang och så vidare."

[...]
Kommer även affärsresandet att bestå, tror du?
"Absolut! Zoom, Skype, Hangout och allt vad det heter är det värsta jag varit med om, bara dritt. Det är inte så man gör affärer, motiverar människor och kommer överens. Hälften av deltagarna, de som stänger av kameran, ägnar sig åt något annat."
"
(Dagens Industri 2020-06-27)

Historia

Polio

"Polio har funnits i alla tider, men sjukdomen tog fart fram till slutet av 1950-talet, då massvaccinationer började. Ökningen av polio berodde troligen på förbättrad renlighet, då det tidigare varit mer smutsigt och vattnet orent varvid de flesta små barn smittades med poliovirus, utan att bli särskilt sjuka – ungefär som med coronaviruset i dag."
(Dagens Nyheter 2020-06-26: https://www.dn.se/kultur-noje/darfor-borde-upptackarna-av-poliovaccin-ha-tilldelats-nobelpriset/)

Incestberget

"Atlantkustens stenåldersbönder verkar ha haft en sådan ledande klan där incest mellan bror och syster var accepterat och förknippat med religiösa riter.
I Newgrange lyser solen rakt in i gravkammaren en kort stund under vintersolståndet. Det finns gamla sägner bevarade, där en kung startar solen och dagsljuset genom att ligga med sin syster. En av de andra megaliterna som ingår i undersökningen ligger på ett berg vars gamla irländska namn är ”Fertae Chuile”, vilket kan översättas till ”incestberget”. Sådana pusselbitar kan användas när vi ska försöka förstå dessa människors tankevärld.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-22: http://web.archive.org/web/20200621080246/https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-hos-elitens-bonder-hade-syskon-sex/)

Sverige

Skogsbrandsbekämpningsupprustning

"Sedan brandsommaren 2018 har MSB höjt beredskapen mot skogs- och markbränder, även med tanke på framtida klimatförändringar.
Nytt för i år är att Sverige har två skopande flygplan stationerade i Skavsta som kan sättas in över hela landet för att släcka bränder. MSB har numera också tillgång till 10 helikoptrar som flyttas runt strategiskt över hela landet för att kunna sättas in snabbt där det behövs.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/nyheter/sverige/extremt-stor-brandrisk-i-delar-av-landet-okar-dag-for-dag/)

Trojanen Pegasus

"Marockanska staten avlyssnade under mer än ett år journalisten och människorättsaktivisten Omar Radi med ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram. Enligt Amnesty International var det en unik trojan som anfaller via mobilnätet utan att märkas. Nu är svenska polisen spekulant på samma teknik. [...]"
(SVT Nyheter 2020-06-21: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/israeliskt-spionvirus-planterades-i-journalists-telefon)

Ekonomi

Wirecards-bluffen

"Det tyska fintechbolaget Wirecards styrelse ansöker om att inleda ett insolvensförfarande på grund av stora finansiella problem. Aktien rasade med som mest 80 procent.
[...]
Enligt den brittiska tidningen är det här första gången någonsin som ett bolag som ingår i det tyska DAX-indexet är insolvent.[...] Wirecards spektakulära golgatavandring briserade förra torsdagen när bolagets revisor meddelade att man funnit motsvarande 20 miljarder kronor i falska balanser. I början av veckan medgav Wirecard att de "försvunna" miljarderna, som bolaget tidigare hävdat fanns på bankkonton i Filippinerna, sannolikt aldrig existerat."
(Dagens Industri 2020-06-26)
"[...] Magnituden på fifflet i Wirecard är så omfattande att det borde kunna locka vem som helst av de utpekade att bege sig till varma platser. Efter att Markus Braun greps av polisen i veckan rapporterades det att den operative chefen Jan Marsalek begett sig till Filippinerna. Formellt för att jaga rätt på 20 saknade miljarder kronor."
(Dagens Industri 2020-06-27)

Kuriosa och kåseri

Askan är den bästa jorden

"Att förstörelse också kan vara konstruktivt gav John Baldessari ett utmärkt exempel på. 1970 lät den amerikanske västkustkonstnären bränna upp sina tidigare verk, det vill säga alla målningar gjorda mellan 1953-1966 som han fortfarande ägde. Askan gjöt Baldessari in i en bronsurna formad som en bok, och den ligger nu i en monter på Moderna museet. [...]"
(Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/kultur-noje/john-baldessari-pa-moderna-draplig-larorik-konst-om-konst/)

Blåbär duger ej

"Han tycker att debatten om utländsk arbetskraft varit något förenklad. Att plocka jordgubbar är inte lika lätt som många tror, menar han, och det går inte att placera vem som helst på plantagerna.
– Man måste både vara flink i fingrarna, fysiskt uthållig och oerhört noga med kvaliteten. För det finns ingen vara som är så känslig som jordgubben. Dessutom kan inte alla vara nya samtidigt, det måste finnas en bas av sådana som vet vad de gör.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-20, https://www.dn.se/ekonomi/barodlaren-for-vanliga-svenskar-kanske-det-ar-svart-att-tanka-sig-att-plocka-bar-pa-ackord/)

Gratis glass

"När tjuvarna slår till kan det i vissa fall resultera i att glass för 500 kronor försvinner. Men de ekonomiska konsekvenserna blir oftast bra mycket mer omfattande än värdet på själva stöldgodset. - Under nyårshelgen hade vi ett inbrott då de tog sig in i den stora frysen och lämnade dörren öppen, vilket ledde till att varor för drygt 300 000 kronor blev förstörda, säger Mikael Bystedt. [...] - Ett tag funderade jag på att ställa ut en frysbox med gratis glass, så att de skulle sluta bryta upp saker och ting. All förstörelse kostar så mycket pengar och tid, suckar han."
(Blekinge Läns Tidning 2020-06-23)

Skatar bäst som sist

"I år tänkte vi att vi äntligen skulle få ta del av alla de körsbär och plommon som träden nu dignar av. Tidigare år har flockar av näbbförsedda bärtjuvar alltid hunnit före. De nöjer sig med omogna bär och kan rensa ett träd på nolltid. Vår lösning blev en egen uv i trädgården. Visserligen av plast, men med huvud på en fjäder, så att det rör sig i vinden. När jag monterade den, kastade roade grannar blickar på den inte alltför naturtrogna uven. När jag dagen därpå kom ut på altanen i arla morgonstund, hörde jag något som lät som fniss. Det visade sig då att ett halvdussin gråsparvar glatt frukosterade på våra körsbär. Skatorna skrattade. Tur att man kan roa någon."
(Blekinge Läns Tidning 2020-06-26)

Andrew Walden trampar på dammsugarslang

"Jag har börjat söka mig till lövskugga också. Jag har alltid tyckt att det är vackert med äldre människor i lövskugga – gamla dragdjur som sökt sig till naturens kalejdoskop för att dö – men det är först nu jag känner att den drar i mig också. Att det finns någonting mer än svalka där. Någonting liknande mening. Världen är i alla fall vackrare där än någon annanstans.
Jag behöver känna större, tänkte jag och läste en bok om vilken det sagts att den som läser den aldrig mer blir densamma. Men ingenting hände. Jag är fortfarande densamma och jag tänker att jag kanske redan var den som andra brukar bli. Jag var en människa som läst Marlen Haushofers ”Väggen” från 1963 innan jag läste den.
Det är förstås också omtumlande, att läsa en författare som klär de känslor eller aningar man hade om världen i ord. Det är behagligt att se sina egna trassliga tankar sorterade och beskurna till något begripligt och vackert av en i tid eller rum bortsprungen tvilling med större begåvning och skärpa. (Och kortare meningar.)
Besvärande är det också. Som alla påminnelser om att du inte är speciell. Att du tillhör den breda massan av människor som tilldelats lotten att säkerhetskopiera det redan tänkta och trampa på dammsugarslangar och dö.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/ledare/andrev-walden-sex-ar-ju-skont-men-har-du-hort-den-dova-klangen-av-en-tiokrona-i-dammsugaren/)

torsdag 25 juni 2020

John von Neumann och Kristina Lugn

"Von Neumann pioneered game theory and, along with Alan Turing and Claude Shannon, was one of the conceptual inventors of the stored-program digital computer."

"– Ingen poet sedan Evert Taube och Nils Ferlin har varit så starkt förknippad med sin persona som Kristina. Hon hade en oerhörd galghumor och en enorm förmåga att vända upp och ned på vardagsbegreppen, så att hon plötsligt blottade hela existensen[...]"

"By his mid-twenties, von Neumann found himself pointed out as a wunderkind at conferences. (He claimed that mathematical powers start to decline at age 26, after which experience can conceal the deterioration for a time.)"

"Dessutom var hon unik som människa. Har aldrig träffat någon liknande person, och kommer nog aldrig att göra det heller.[...] Hon var väldigt smart på ett udda sätt och gick in i diskussioner med infallsvinklar som ingen annan skulle kommit på."

"Though no longer a teacher, von Neumann became a Princeton legend. It was said that he played practical jokes on Einstein, could recite verbatim books that he had read years earlier, and could edit assembly-language computer code in his head."

"För den här författaren fick nämligen alltid en sorts ljuvlig energi av att få säga drastiska och oväntade saker. Av att namnge, fånga, karaktärisera men också av att skapa berättelser och anekdoter. De var inte alltid sanna – en gång ställde hon in en diktuppläsning som jag var med om att arrangera med hänvisning till att hon hade slagit huvudet i frysboxen på Ica. Men sådant hade man gärna överseende med eftersom allt var så underbart formulerat."

"In late 1943 von Neumann began work on the Manhattan Project at the invitation of J. Robert Oppenheimer. [...] At Los Alamos, New Mexico, von Neumann worked on Seth Neddermeyer’s implosion design for an atomic bomb. This called for a hollow sphere containing fissionable plutonium to be symmetrically imploded in order to drive the plutonium into a critical mass at the centre. The implosion had to be so symmetrical that it was compared to crushing a beer can without splattering any beer."

"– Min röst var för långsam, jag var för ful. Jag minns att jag gick på Götgatan och att en man kom emot mig, en helt vanlig direktörsman. När han passerade spottade han mig i ansiktet, säger Kristina Lugn till Dagens Nyheter 2014 och fortsätter: – Det är en otäck känsla att man kan väcka ett sådant hat. En ondska: att ta reda på var jag bor och kasta in en sten genom fönstret. Tre kvällar i rad. Sista gången krossade den fönstret och sedan min dotters sköldpadda."

"Adapting an idea proposed by James Tuck, von Neumann calculated that a “lens” of faster- and slower-burning chemical explosives could achieve the needed degree of symmetry. The Fat Man atomic bomb, dropped on the Japanese port of Nagasaki, used this design. Von Neumann participated in the selection of a Japanese target, arguing against bombing the Imperial Palace, Tokyo."

"Hon ömmade för dem som var ensamma som hon eller som levde ensamma med andra. [...] Hon gav mig känslan att om jag så sökte över hela jorden skulle jag snarare hitta min dubbelgångare än någon som hon. [...] Och var besinningslöst ordskapande, ett snille på drift och på vift. Så mycket händer i hennes språk att hon inte behövde hålla fast verkligheten, hon tillverkade den själv och förhäxade oss. Hon rånade reklamen på dess innebörd och osäkrade alla löften om trygghet och ansvar. 'Vem är det som suckar i sopnedkastet? Vem är det som flämtar i handskfacket? Vem är det som lockar på mig kvinnojourens akutväska?'"

"Starting in 1944, he contributed important ideas to the U.S. Army’s hard-wired ENIAC computer, designed by J. Presper Eckert, Jr., and John W. Mauchly. [...] Von Neumann’s publications on computer design (1945–51) created friction with Eckert and Mauchly, who sought to patent their contributions, and led to the independent construction of similar machines around the world. This established the merit of a single-processor, stored-program computer — the widespread architecture now known as a von Neumann machine."

"Satt ofta och gärna invid dig på Freden bara för att höra dina berättelser om allt det du varit med om, inte sällan små utsökta absurdistiska minitayrer, och jag sade gång på gång att 'Kristina du måste skriva dina memoarer' och du bara skrattade bort det[...]"

"In his last years, von Neumann puzzled over the question of whether a machine could reproduce itself. Using an abstract model (a cellular automata), von Neumann outlined how a machine could reproduce itself from simple components. Key to this demonstration is that the machine reads its own “genetic” code, interpreting it first as instructions for constructing the machine exclusive of the code and second as data. In the second phase, the machine copies its code in order to create a completely “fertile” new machine. Conceptually, this work anticipated later discoveries in genetics."

"Det händer ju inte längre att man blir kär. De där känslorna har försvunnit och det är en stor brist tycker jag. Fast är det inte en lättnad? - Nej, för det förstör författarskapet. Det gör att massor med ämnesområden försvinner. Men det är väl en sorts barmhärtighet från försynen att de där känslorna dör bort i takt med att de blir omöjliga att tillfredsställa. [...] Jag har i stort sett allt jag önskat mig. Men jag kan inte påstå att jag är lycklig."

"Economist Paul Samuelson judged von Neumann “a genius (if that 18th century word still has a meaning) — a man so smart he saw through himself.”"

"– Jag har skilt mig tre gånger. Mitt första äktenskap varade från det jag var 18 tills jag fyllde 20. Nästa en kort stund i 36-års åldern. Och psykiatern var jag gift med från oktober 91 till februari 92, säger hon 2011 till Expressen. [...] – Ingen skulle kunna vara avundsjuk på mig, ingen vill vara mig. Människor känner att de slipper tävla... De tänker: kan hon klara det så kan jag också. När jag dör kommer människor att känna: kunde Kristina Lugn dö så kommer jag också kunna det, säger hon 2014 till DN.

"With his pivotal work on quantum theory, the atomic bomb, and the computer, von Neumann likely exerted a greater influence on the modern world than any other mathematician of the 20th century."

Det som stod ivägen

Såg en tjej från danskursen i secondhandbutiken, men gick förbi osedd, bort och runt och ut. Mindes inte om hon var singel, om jag ens hade frågat. Minnet av henne var vagt, sammansmällt med 2+5-tjejen, eller om hon kallades 5+2-tjejen. Ansträngde mig för att minnas henne: mild och överseende, tänkte jag - utan vassa kanter - som en naturell yoghurt. Men hon ville väl inte prata.

Intensiv.

Vad hade hänt med Tina? Ibland tänkte jag att jag. Att jag. Men så försvann det i vardagslunken mot biblioteket för att där dränkas genom läsning av dagstidningar tu och sedan hemgång igen. Timmar i läsning, men några få steg tagna och alla bokstäver tycktes vaga som siffror.

Läsning var verkligen en ytlig aktivitet, började jag inse.

När det lästa inte trängde in på djupet.

Bokstäverna var inte vassa nog.

Men det var Esmeralda.

Eller bilden av henne.

Hon hade bytt bild på Facebook.

Det var inte mer än så. Men jag tycktes vederkvickad. Inne i henne fanns något, fast det var i mig det egentligen fanns. Min bild av vad som fanns i henne. Det var så tydligt i det digitala, lysdioder av en viss lyss.

Som kalkonhuvuden på pinnar.

Men var fanns vederkvickelsen i vardagslunken? Fanns den där hela tiden, fast avslumrad? Att dra sig runt och undan och iväg en secondhandbutik. Varför? För att hon inte ville. Esmeralda ville inte prata. Det gick inte att förstå. Men då ville säkert inte tjejen från dansen heller prata. Det var lätt att förstå.

Några dagar tidigare. En tjej dök upp som spawnad ur en dröm, satte sig på en busshållplats. Och jag tittade, men slog ner blicken. För att. För att. Så gick jag vidare. Svängde om efter 10 minuter men svängde om igen efter 10 sekunder. Som fjärrstyrd av en osynlig kraft. Men bussen hade väl redan åkt och hon ville väl inte, väller. Heller.

Dom tyglade krafterna inom en. Eller om det var tynande krafter. Gällde att kisa när man läste. Läsa det man ville se, snarare än vad som stod.

Annars kunde det stå något ivägen.

"Bara för att jag är kvinna och rappare så känns det som att man måste ha något extra. Som att folk blir typ kåta av att jag också är civilingenjör. Det är en exotifiering. Att jag är smart är något anmärkningsvärt i deras ögon.
[...]
– Det känns också kul att vara kaxig när man är 31. Jag menar, jag är ju inte 17 längre. Jag gör det trots allt med viss självdistans."
(Dagens Nyheter 2020-06-22)

lördag 13 juni 2020

Mellan skateboard och blanksteg

Skateboard i Olympiska spelen

Oskar Rozenberg Hallberg skulle ha varit Sveriges OS-hopp i skateboard 2020, om inte OS blivit inställt på grund av Covid-19. Enligt Dagens Nyheter hade Hallberg två VM-guld i "skateboardisciplinen park". På Youtube kände jag igen kommentatorsrösten under ett av Hallbergs guldåk. Rösten tillhörde den amerikanske skateboardåkaren Tony Hawk.

900 graders rotation

Snurr i två och ett halvt varv, 900 graders rotation, var Tony Hawk först med att göra, med en skateboard under fötterna. Året var 1999 och platsen en skateboardramp vid X-Games-tävlingarna i San Francisco. Efter bedriften slutade Hawk att tävla, blev rik och berömd, kanske främst på grund av videospelserien "Tony Hawk's Pro Skater".

Mellanstadiet

Jag gick i mellanstadiet och efter skolan var man på "Eftis", en fritidsgård där det serverades rostade mackor och marmelad. I ett av sidorummen satt Simon Rosengren och spelade första "Tony Hawk's Pro Skater" på en liten tjock-TV, medan jag tittade på.

En annan gång visade TV:n fotbolls-VM. Anders Svensson skulle lägga en frispark, och fritidsledaren Lotta kikade in och sade skälmskt att han kommer missa. Det hon inte visste var att frisparken var mot Argentina och att året var 2002.

Daniel Landqvist Karlsson, "LK" kallad, gick och blev skateboardåkare över skollovet. Klassföreståndaren tyckte inte det var något man bara "blev" sådär hux flux. Karlshamn hade Jean-Marc Soulet som inspiration, vilket kan ha varit en förklaring, förutom videospelen.

Skateboard

Jag stod på en skateboard en gång. Kanske var jag sexton. På baksidan av huset; skulle aldrig ha vågat visa mig bland folk: "Folk är farliga, dom bits", som Ebba Grön sjöng 1979. Fast då fanns inte jag, och skateboard var ett nytt fenomen.

Amerikanska surfare hade vågat upp på land och uppfunnit rullbrädan.

I svensk dagspress omnämns "skateboard" första gången 1965, med förslaget att på svenska använda ordet "skridskobräda". Det ordet verkar inte ha slagit igenom, men brädåkarna dök upp i Sverige och Magnus Bonum sjöng om just "Skateboard", 1978, vilket antyder att fenomenet etablerats. En jämförelse kan göras med Nick Borgens låt "World Wide Web", som dök upp några år efter att Internet etablerats i Sverige, år 1997.

Skateboardåkarna

1976 hade en journalist på Dagens Nyheter begivit sig till Amerika för research:

"Men vilka är de då, skateboardåkarna? Jag frågar och frågar. På New Yorks gator, i San Franciscos backar, på de speciella banorna i San Diego. Varför håller ni på, är det inte farligt, varför sparkar ni inte boll, vilka är ni? Det svar som etsat sig fast, det rakaste och mest krassa, fick jag ute vid Flatbush Avenue i Brooklyn av två äkta skateboardare. En hon, fräckt pojkaktig, lite kall och kärv, tuggummituggande, gnistrande ögon, judinna och cirka 16 år. En han ungefär lika gammal, mjukare, blygare, italienare. De var inte kära, de var mer än så. De var bästa polare. Hon är förstås den som svarar: "We are dad's girls and mom's boys" (Vi är pappas flickor och mammas pojkar).
[...]
Ska då våren och sommaren 1977 bli det stora genombrottet för skateboarding i Stockholms gatubild? Kanske, kanske inte. Kanske måste den först slå igenom på ett bredare plan i Paris och London.
[...]
I förra veckan såg jag min första skateboardare i Stockholms innerstad, på Skeppsbron. Han berättade att han varit med sina föräldrar i Paris i sommar och lärt sig turerna. Och han var ingen vanlig 16-åring. Det syntes att han var en opinionsbildare i sin klass, att han var en typisk 'trendsetter', att många vill vara som han. Både killar och tjejer."
(Dagens Nyheter 1976-09-19, sidan 27)

Spin doctor

I maj 2020 kom nyheten att den elvaåriga pojken Gui Khury snurrat tre varv, 1080 graders rotation, på samma typ av skateboardramp som Tony Hawk trettioett år gammal tjugo år tidigare snurrat två och ett halvt varv.

Mellanstadiet flög högre än trettioplus.

Mellanspel

Ordet "mellanstadie" innehöll ett "mellan" - ett löfte om fortsättning mot ett högre stadium.

Såsom skridskobrädan i form av rullbräda kom att kallas skateboard, kom ordet "mellanslag" från 1970-talet och framåt att kallas "blanksteg" - ordet dök hursomhelst upp första gången i svensk dagspress 1971.

Nysendet

Jag såg det på ett nytt sätt alldeles nyligen, som att jag gått omvägar kring ordet förut.

"Blanksteg".

Visst fanns en poetisk klangbotten därnånstans? Bortom engelskans rymdkrog (space bar).

Dom blanka stegen

Solen kunde speglas i blanka vattenytor; speglar kunde putsas blanka. Det blanka var det rena var det fina.

Steg kunde vara mycket: tunga/lätta, snabba/långsamma, kort/långa.

Men "blanka"?

Mellansteget

För att gå blanka steg krävdes kanske det virtuella, däri dessa steg begicks - tomrummet mellan bokstäver - därav den mer prosaiska benämningen "mellanslag".

Att gå blanka steg var att skjuta markören framför sig, med löfte om senare gärning.

Eller att glida fram i ett mellanläge mellan gående och cyklande.

Kanske på en skrid-sko-bräda.

Nu fattade jag: att "skrida".

"skrid-sko".

Jag förstod.

Hade det inte uttalats "skrizzko" hade jag säkert fattat redan framför tjock-TV:n i mellanstadiet.

torsdag 11 juni 2020

Nobelpriset i kemi och fysik 1965

Nedan följer ett citaturval från fyra svenska dagtidningssidor daterade 22 oktober 1965, alla innehållande frasen "Richard Feynman".

Nobelpriset i kemi 1965

"Kemipriset gick till en man som ansetts mogen för utmärkelsen i snart 20 år. Harvardprofessorn Robert Burns Woodward. Han är den ende som ensam får ett helt naturpris i år."[3]

Syntestrollaren

"För 20 år sedan framställde Woodward på konstgjord väg ämnet kinin. [...] Några år senare byggde han i laboratoriet den atomgrupp som bildar giftet stryknin.[3] [...] För några år sedan angrep Woodward uppgiften att med konst framställa klorofyll,[4] [...] En trollkarl som Woodward skulle antagligen ha blivit bränd på bål om han verkat på medeltiden, skriver professor Holger Erdtman i dag i DN. 1965 får han Nobelpriset.[3] [...] Det sägs att han ett tag blev avstängd från MIT för att han vägrade delta i gymnastiken. Han tar bilen i stället för att gå två kvarter."[5]

Magin i det allmänbegripliga

"Det är mycket svårt att på ett allmänbegripligt sätt klargöra Woodwards insatser. På engelskt språk karakteriseras de ofta med adjektivet "spectacular". Det är kanske lätt att förstå att det stegvisa uppbyggandet av en mycket komplicerad molekyl kan vara en särdeles svår uppgift men de närmare finesserna kan endast uppskattas av fackmannen."[4]

Stryknin och inkognitoslipsen

"Strykninsyntesen kan betraktas som en triumf för det mänskliga intellektet men praktiskt har den ej haft någon direkt betydelse. Mänsklighetens behov av stryknin är rätt begränsat och kan lätt tillgodoses av S t r y c h n o s-trädet, där det giftiga ämnet förekommer i bark och frön. [...] År 1954 publicerades syntesen av stryknin, som väckte stor förvåning och som Woodward själv nog betraktar som en av sina främsta prestationer. Vid en kongress för ett decennium sedan uppträdde han i blå sidenslips med broderad strykninformel (förmodligen något stiliserad och förenklad). Nästa dag hade han helt ordinär slips. Tillfrågad om orsaken svarade han: "I dag är jag inkognito"."[4]

Fugufiskens gift och James Bond

"[...] i hans laboratorium här vid Harvard, där champagnen kom fram på torsdagen, hänger en uppstoppad japansk fisk som professorn läst om i en James Bond-bok. Fisken bär på ett gift lika farligt som stryknin[...] Den fula fisken över den vackra sekreterarens bord kom efter den senaste syntesen, uppbyggnaden av tetrodotoxin. Varje beundrare av den oförvägne Bond - och dit hör Nobelkemisten vid Harvard - känner till levergiftet i fisken "fugu" sedan han läst om självmordsträdgården i Japan."[4]


Nobelpriset i fysik 1965

"Av fyra pristagare i fysik och kemi är tre amerikaner. Den fjärde är japan. Fysikpriset delas på tre, amerikanerna Julius (sic) Schwinger, 47, och Richard Feynman, också 47, samt japanen Sin-Itiro Tomanaga, 59."[3]

Fysiskt omöjligt

"Fysikherrarna belönas för insatser som omöjligen kan förklaras kort och enkelt. Deras specialområde heter "kvantelektrodynamik". Belöningen får de för arbeten som de utförde redan under 1940-talet."[3]

Spridda tankar

"[...] Feynman, som alltså var blott 31 år när han nådde sitt mål betonar att han (sic) forskningar varit rent teoretiska. - Det finns ingenting av experiment i mitt arbete, inga direkta laboratorieforskningar. Det är någonting som man har i huvudet, jag snarare arbetar ut med papper och penna för att uttrycka det allmänt.[2] [...] De två amerikanska vinnarna, som delar priset med japanen Tomonaga, är fast anställda tänkare. [...] Tankarna gäller materiens sammansättning. - Ibland får jag ett bra uppslag om t.ex. kvantelektrodynamik när jag rakar mig, säger professor Schwinger. Eller också strax innan jag somnar efter en dags eller ett dygns hårt tankearbete. [...] - Just nu arbetar jag knappast alls, säger professor Feynman. Jag har inga goda idéer. Kanske börjar jag bli gammal (47). Jag har så ont om idéer att jag har börjat lära mig teckna i stället. Det vore fint om Nobelpriset gav mig ny inspiration. Julian Schwinger medger att han är tankspridd. Han vet en hel del om atomernas bakgrund, sådant som kan leda till kontroll av universums energiresurser. Men han kommer först inte ihåg hur gammal han är - 'jag måste göra ett överslag' - och ser sedan överraskad ut när han fastnar för 47 år, jämngammal med Feynman. [...] Om han [Schwinger] deltagit i Vietnamnprotesterna? Det vet han inte riktigt: "det kommer så mycket papper som man skall skriva på"."[5]

Fruarna och den fysiska förklaringen

"Hustrun sysslar inte med vetenskap och Robert (sic) Feynman avböjer att ge detaljer. "Jag är nöjd med att jag har en vacker hustru." "Men vad sysslar hon med?" (Denna eviga svenska betoning av kvinnans emancipation.) "Hon är väl inte bara vacker?" Frågan får det svar den förtjänar: "Är det så bara det?""[2] [...] Han har aldrig varit i Sverige men i december tar han med sig sin fru Guueneth (sic), som nu också har ett telefonvittne på att pristagaren sagt att hon skall få bestämma vid familjen skall göra med pengarna. [...] Att få med fru Tomonaga på bilden visade sig dock vara en omöjlighet. Hon klagade över sin klänning, över sin frisyr och fann tusen japanska ursäkter: - Det är ju inte jag som fått priset. Det är ju min man. Jag är ju bara en kvinna. [...] Eftersom ursprunget till priset ju ändå är professor Tomonagas resultat genom forskningen i kvantelektrodynamik borde detta ju i alla fall beröras, så jag bad honom förklara lite populärt vad det egentligen går ut på. - Att det har med strålning att göra vet jag, men är det sant att det kommer att få betydelse för samtida rymdforskning och rymdfärder? frågade jag. För första gången ett definitivt svar från en plötsligt mycket vaken och mycket energisk Tomonaga: - Nej! Och jag kan inte förklara det populärt. Det skulle bli oförståeligt inte bara för er utan också för mig. Om jag översätter från japanska till engelska och ni sedan från engelska till svenska skulle ingen förstå ett ord av vad det rör sig om."[5]


Berömmelsen och televisionsbussen

"- Tänker fru Tomonaga följa med till Sverige? - Kanske det. Vill du? frågade han sin hustru, som satt försjunken i drömmar på sin kudde. Hon såg litet förvirrad på oss och svarade tankfullt: - Vet Ni, jag sitter och undrar vad det här kommer attt (sic) betyda för oss. Så mycken berömmelse och så mycken ära... [...] Och så tog plötsligt det relativa lugnet slut. Tambur och hall fylldes av besökare, televisionsbolaget körde in på gräsmattan med en stor buss och mängder av fotografer och hallåmän, illsamtal kom från Amerika och telefonisten upplyste ilsket att hon hade en kö av samtal från hela världen väntande, fru Tomonaga lutade huvudet i händerna och professorn själv svepte med en magnifik gest kimonon till rätta och gick ut att möta invasionen. Livet i rampljuset kunde börja."[5]

Citatkällor

[2] Dagens Nyheter 1965-10-22 (sida 6)
[3] Expressen 1965-10-22 (sida 52)
[4] Svenska Dagbladet 1965-10-22 (sida 10)
[5] Svenska Dagbladet 1965-10-22 (sida 11)