söndag 28 juni 2020

Dagens Nyheter

Tidningstexturval från den gångna veckan.

Opinion

Kulturklimatet

"[...] Via bildningsförbunden, Hermods och hårt arbete skulle den svenska arbetarklassen lyfta sig själv mot ljuset. Kulturen var inte överhetens att äga och hägna in, utan varje enskild strävsam arbetare hade lika stor rätt till konst och bildning som de redan upphöjda.
Man behöver knappt påpeka att det inte direkt är inställningen i dag. Inte bara ses klassisk konst och litteratur som alltmer omodernt i en skola som ska präglas av digitalisering och entreprenörskap, det ses också som elitism och närmast barnmisshandel att ställa höga krav och förvänta sig att alla faktiskt klarar av dem.

[...]
I skolan ska man i den svenska modellen utbildas efter arbetsmarknadens behov, och arbetsgivare efterfrågar tyvärr sällan djupare kunskaper i antik dramatik. Bildning och litteratur riskerar tvärtom att göra människor mer kritiskt tänkande och motsträviga, eftersom de bottnar i mer än peppiga konsultfloskler och new public management-manualer. Sånt är inte nödvändigtvis attraktivt på arbetsmarknaden, men det gör en till en potentiellt bättre människa och medborgare."
(Isobel Hadley-Kamptz, Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/ledare/isobel-hadley-kamptz-i-sverige-skulle-franska-tonaringars-laslaxor-ses-som-barnmisshandel/)

Koldioxidklimatet

"Permafrosten i Sibirien innehåller nämligen mer klimatpåverkande gaser än vad som i dag finns i hela atmosfären. När isen smälter släpps de gaserna ut. Det är det här som ibland omnämns som en så kallad ”tipping point”, eftersom utsläppen då kommer bli så oerhörda att vi över huvud taget inte vet hur vi ska hantera dem.
[...]
Redan nu pågår projekt på LKAB med att få fram koldioxidneutralt stål, och både i Sverige och på andra ställen jobbar man med att ta fram koldioxidneutral cement. Just cement är en nyckelfråga eftersom betong, som görs på cement, både är världens mest använda material och en av de industriprocesser som släpper ut mest koldioxid."
(Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/ledare/klimatet-kan-inte-vanta-elektrifiera-industrin/)

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un

"Kim Jong-Un är rubrikernas man. Inte minst på senare tid, när kommunistdiktatorn pendlat mellan hysteriska utfall mot och svärmiska möten med USA:s president Donald Trump. Nordkoreas atombomber och långdistansmissiler sätter skräck i Östasien och kan eventuellt nå amerikanska fastlandet."
(Gunnar Jonsson, Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-koreakriget-dodade-miljoner-men-overlevde-kalla-kriget/)

USA:s president Donald Trump

"Aldrig tidigare har man dock sett lika oförblommerade lögner som under Donald Trump - ett ständigt pågående drama som förhäxar både amerikanerna och omvärlden. Antalet bevisade lögner som Donald Trump hittills har kommit med som president närmar sig raskt 20 000-strecket, enligt tidningen Washington Post, som håller räkningen.
[...]
Hur vinner du en diskussion mot en privilegierad maktmänniska som så uppenbart struntar i skillnaden mellan lögn och sanning? Det går inte. Gång på gång har meningsmotståndare och kritiskt granskande medier stått handfallna inför ett så öppet förakt för fakta och sanning. De har inte heller kunnat registrera några märkbara negativa effekter på presidentens stora anhängarskara."
(Niclas Sennerteg, Blekinge Läns Tidning 2020-06-25)

Amerikanska valkampanjstrateger

"Det är kutym i amerikanska valkampanjer att kampanjstrategerna gör noggranna bedömningar av hur stor publiken förväntas bli och anpassar utrymmet därefter. Grundregeln är att alltid boka mindre utrymmen än de tror att kandidaten kan fylla. Då blir det sannolikt kö runt kvarteret, ett knep som nyhetsjournalister ofta faller för, då de rapporterar just om köerna till talet oavsett om själva lokalen rymde 50 personer eller 5000 personer. Det är med andra ord bättre för en politiker att fylla en liten lokal än att tala inför en halvtom sportarena."
(Martin Gelin, Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-gelin-tonaringarnas-fint-mot-trump-speglar-generationsklyftan-infor-valet/)

Demokratin

"Under snart fyrtio år som diplomat har Annika Söder följt utvecklingen i världen. 1980-talet präglades av kalla kriget, efter Berlinmurens fall kom optimismen – Tyskland enades, de baltiska länderna kunde frigöra sig och EU-samarbetet utvidgades. Men sedan 2010 har motsättningarna återigen ökat.– Kina och Ryssland har blivit mindre samarbetsvilliga. President Trumps politik har förstärkt det inåtvända. Det har blivit mer auktoritära ledarskap, undergrävande av demokratin och ökade klyftor. [...]"
(Sydsvenskan 2020-06-22: http://web.archive.org/web/20200622080251/https://www.sydsvenskan.se/2020-06-22/varlden-ser-ganska-dyster-ut)
"Pandemin skulle också kunna få pågående trender att accelerera. I en artikel nyligen visade Cambridgeforskaren Roberto Stefan Foa och jag hur auktoritära länder för första gången på över ett sekel har börjat utmana de liberala demokratierna ekonomiskt. När Kina nu tycks börja återhämta sig från de värsta effekterna av pandemin, samtidigt som många demokratier fortfarande kämpar med att få den under kontroll, kan maktförflyttningen från demokratierna gå ännu fortare."
(Dagens Nyheter 2020-06-22: https://www.dn.se/kultur-noje/yascha-mounk-joda-livet-kommer-att-aterga-till-det-normala-efter-pandemin/)

Coronapandemin

Konspirationsteorier

"En annan trend som kan gynna populister är den tilltagande stormen av tvivelaktig information och rena konspirationsteorier kring coronaviruset.
Som påståenden att det har skapats i ett amerikanskt, kinesiskt eller om det var franskt laboratorium. Eller att illasinnade eliter utnyttjar pandemin för att tjäna pengar och öka sin makt – det må vara Bill Gates, George Soros, EU-kommissionen eller den egna regeringen.
I spåren av nedstängningar och förlorade jobb kan Europas väljare bli allt mer benägna att tro på sådant. Och då kan allt fler söka svar i högerpopulismen.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-23: https://www.dn.se/nyheter/varlden/krisen-efter-pandemin-kan-ge-hogerpopulisterna-en-andra-chans/)

Kronocentrism

"I mötet med en katastrof är det allt för lätt att tro att allt kommer att förändras. Hur skulle man kunna skriva dikter efter Auschwitz, njuta av en söndagspromenad på nedre Manhattan efter 11 september eller äta middag på en restaurang när hundratusentals människor dött i en pandemi under några få grymma månader?
Sociologen Jib Fowles myntade 1974 termen kronocentrism, ”övertygelsen om att ens egen tid saknar motsvarighet, att alla andra perioder bleknar vid en jämförelse.” De senaste veckorna har vi, av förståeliga skäl, fått lyssna till en mycket ljudstark kronocentrisk kör som hävdat att vi står inför förändringar utan motstycke. Akademiker, intellektuella, politiker och entreprenörer har formulerat svepande deklarationer om de förändringar som pandemin kommer att föra med sig.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-22: https://www.dn.se/kultur-noje/yascha-mounk-joda-livet-kommer-att-aterga-till-det-normala-efter-pandemin/)

Petter Stordalen om Coronakrisen

"Beteendevetares och branschföreträdares farhågor för nya resbeteenden och minskat resande betecknar han som "trams".
"Det är samma visa efter varje kris - 1990-talskrisen, 11 september, finanskrisen 2008-2009, askmolnet på Island - att nu kommer människor sluta resa. Ett halvår senare är det mesta glömt. Varför? För att vi människor är sociala varelser som längtar ut, vill resa, äta ute på restaurang och så vidare."

[...]
Kommer även affärsresandet att bestå, tror du?
"Absolut! Zoom, Skype, Hangout och allt vad det heter är det värsta jag varit med om, bara dritt. Det är inte så man gör affärer, motiverar människor och kommer överens. Hälften av deltagarna, de som stänger av kameran, ägnar sig åt något annat."
"
(Dagens Industri 2020-06-27)

Historia

Polio

"Polio har funnits i alla tider, men sjukdomen tog fart fram till slutet av 1950-talet, då massvaccinationer började. Ökningen av polio berodde troligen på förbättrad renlighet, då det tidigare varit mer smutsigt och vattnet orent varvid de flesta små barn smittades med poliovirus, utan att bli särskilt sjuka – ungefär som med coronaviruset i dag."
(Dagens Nyheter 2020-06-26: https://www.dn.se/kultur-noje/darfor-borde-upptackarna-av-poliovaccin-ha-tilldelats-nobelpriset/)

Incestberget

"Atlantkustens stenåldersbönder verkar ha haft en sådan ledande klan där incest mellan bror och syster var accepterat och förknippat med religiösa riter.
I Newgrange lyser solen rakt in i gravkammaren en kort stund under vintersolståndet. Det finns gamla sägner bevarade, där en kung startar solen och dagsljuset genom att ligga med sin syster. En av de andra megaliterna som ingår i undersökningen ligger på ett berg vars gamla irländska namn är ”Fertae Chuile”, vilket kan översättas till ”incestberget”. Sådana pusselbitar kan användas när vi ska försöka förstå dessa människors tankevärld.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-22: http://web.archive.org/web/20200621080246/https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-hos-elitens-bonder-hade-syskon-sex/)

Sverige

Skogsbrandsbekämpningsupprustning

"Sedan brandsommaren 2018 har MSB höjt beredskapen mot skogs- och markbränder, även med tanke på framtida klimatförändringar.
Nytt för i år är att Sverige har två skopande flygplan stationerade i Skavsta som kan sättas in över hela landet för att släcka bränder. MSB har numera också tillgång till 10 helikoptrar som flyttas runt strategiskt över hela landet för att kunna sättas in snabbt där det behövs.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-25: https://www.dn.se/nyheter/sverige/extremt-stor-brandrisk-i-delar-av-landet-okar-dag-for-dag/)

Trojanen Pegasus

"Marockanska staten avlyssnade under mer än ett år journalisten och människorättsaktivisten Omar Radi med ett av världens mest sofistikerade övervakningsprogram. Enligt Amnesty International var det en unik trojan som anfaller via mobilnätet utan att märkas. Nu är svenska polisen spekulant på samma teknik. [...]"
(SVT Nyheter 2020-06-21: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/israeliskt-spionvirus-planterades-i-journalists-telefon)

Ekonomi

Wirecards-bluffen

"Det tyska fintechbolaget Wirecards styrelse ansöker om att inleda ett insolvensförfarande på grund av stora finansiella problem. Aktien rasade med som mest 80 procent.
[...]
Enligt den brittiska tidningen är det här första gången någonsin som ett bolag som ingår i det tyska DAX-indexet är insolvent.[...] Wirecards spektakulära golgatavandring briserade förra torsdagen när bolagets revisor meddelade att man funnit motsvarande 20 miljarder kronor i falska balanser. I början av veckan medgav Wirecard att de "försvunna" miljarderna, som bolaget tidigare hävdat fanns på bankkonton i Filippinerna, sannolikt aldrig existerat."
(Dagens Industri 2020-06-26)
"[...] Magnituden på fifflet i Wirecard är så omfattande att det borde kunna locka vem som helst av de utpekade att bege sig till varma platser. Efter att Markus Braun greps av polisen i veckan rapporterades det att den operative chefen Jan Marsalek begett sig till Filippinerna. Formellt för att jaga rätt på 20 saknade miljarder kronor."
(Dagens Industri 2020-06-27)

Kuriosa och kåseri

Askan är den bästa jorden

"Att förstörelse också kan vara konstruktivt gav John Baldessari ett utmärkt exempel på. 1970 lät den amerikanske västkustkonstnären bränna upp sina tidigare verk, det vill säga alla målningar gjorda mellan 1953-1966 som han fortfarande ägde. Askan gjöt Baldessari in i en bronsurna formad som en bok, och den ligger nu i en monter på Moderna museet. [...]"
(Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/kultur-noje/john-baldessari-pa-moderna-draplig-larorik-konst-om-konst/)

Blåbär duger ej

"Han tycker att debatten om utländsk arbetskraft varit något förenklad. Att plocka jordgubbar är inte lika lätt som många tror, menar han, och det går inte att placera vem som helst på plantagerna.
– Man måste både vara flink i fingrarna, fysiskt uthållig och oerhört noga med kvaliteten. För det finns ingen vara som är så känslig som jordgubben. Dessutom kan inte alla vara nya samtidigt, det måste finnas en bas av sådana som vet vad de gör.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-20, https://www.dn.se/ekonomi/barodlaren-for-vanliga-svenskar-kanske-det-ar-svart-att-tanka-sig-att-plocka-bar-pa-ackord/)

Gratis glass

"När tjuvarna slår till kan det i vissa fall resultera i att glass för 500 kronor försvinner. Men de ekonomiska konsekvenserna blir oftast bra mycket mer omfattande än värdet på själva stöldgodset. - Under nyårshelgen hade vi ett inbrott då de tog sig in i den stora frysen och lämnade dörren öppen, vilket ledde till att varor för drygt 300 000 kronor blev förstörda, säger Mikael Bystedt. [...] - Ett tag funderade jag på att ställa ut en frysbox med gratis glass, så att de skulle sluta bryta upp saker och ting. All förstörelse kostar så mycket pengar och tid, suckar han."
(Blekinge Läns Tidning 2020-06-23)

Skatar bäst som sist

"I år tänkte vi att vi äntligen skulle få ta del av alla de körsbär och plommon som träden nu dignar av. Tidigare år har flockar av näbbförsedda bärtjuvar alltid hunnit före. De nöjer sig med omogna bär och kan rensa ett träd på nolltid. Vår lösning blev en egen uv i trädgården. Visserligen av plast, men med huvud på en fjäder, så att det rör sig i vinden. När jag monterade den, kastade roade grannar blickar på den inte alltför naturtrogna uven. När jag dagen därpå kom ut på altanen i arla morgonstund, hörde jag något som lät som fniss. Det visade sig då att ett halvdussin gråsparvar glatt frukosterade på våra körsbär. Skatorna skrattade. Tur att man kan roa någon."
(Blekinge Läns Tidning 2020-06-26)

Andrew Walden trampar på dammsugarslang

"Jag har börjat söka mig till lövskugga också. Jag har alltid tyckt att det är vackert med äldre människor i lövskugga – gamla dragdjur som sökt sig till naturens kalejdoskop för att dö – men det är först nu jag känner att den drar i mig också. Att det finns någonting mer än svalka där. Någonting liknande mening. Världen är i alla fall vackrare där än någon annanstans.
Jag behöver känna större, tänkte jag och läste en bok om vilken det sagts att den som läser den aldrig mer blir densamma. Men ingenting hände. Jag är fortfarande densamma och jag tänker att jag kanske redan var den som andra brukar bli. Jag var en människa som läst Marlen Haushofers ”Väggen” från 1963 innan jag läste den.
Det är förstås också omtumlande, att läsa en författare som klär de känslor eller aningar man hade om världen i ord. Det är behagligt att se sina egna trassliga tankar sorterade och beskurna till något begripligt och vackert av en i tid eller rum bortsprungen tvilling med större begåvning och skärpa. (Och kortare meningar.)
Besvärande är det också. Som alla påminnelser om att du inte är speciell. Att du tillhör den breda massan av människor som tilldelats lotten att säkerhetskopiera det redan tänkta och trampa på dammsugarslangar och dö.
"
(Dagens Nyheter 2020-06-24: https://www.dn.se/ledare/andrev-walden-sex-ar-ju-skont-men-har-du-hort-den-dova-klangen-av-en-tiokrona-i-dammsugaren/)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar