måndag 31 augusti 2020

Brödraskapet mellan pizza och vulkaner - smakkontinenternas kontinentalplattor i skälvan

Ost och vulkaner

I datorspelet The Curse of Monkey Island (1997) fanns en vulkanisk turist-ö som hette Blood Island. Eftersom vulkanen på ön slutat ha utbrott hade turisterna slutat komma. Spelets humor var absurd och invecklad (likt undertecknad i en skål full av nötskal), så för att ta sig vidare krävdes att man matade vulkanen (som inneboddes av en laktosintolerant osynlig vulkangud) med ost. Lava rann då nerför vulkanen och osten i en utplacerad kittel smälte. Den smälta osten användes sedan som tätningsmedel för att laga skeppet och komma bort från ön och...

Tidig morgon ännu en dag.

Läste att Hawaii var en vulkanisk ögrupp. Bredvid ett turiststråk i en nationalpark fanns på Google Maps utmärkt: Lava flow of 1959.

Lavan lockade alltså turister.

Monkey Islands Blood Island måste ha varit baserad på Hawaii.

Det förstod jag inte när jag var liten.

Det måste vara därför pizzan heter Hawaii, fick jag för mig. För vulkaner smälter ju ost, och Hawaii var en vulkanisk ögrupp, och dess pizzanamne bestod av mestadels smält ost.

Och så dubbelslog det mig: Vesuvius är en vulkan, och pizzan vesuvio består mestadels av smält ost.

Och vulkaner smälter ju ost...

Brödbutikens brända bullar

Hänt i veckan. En av Polarbröds fabriker hade brunnit ner eller upp i Älvsbyn, efter att en degklump fattat eld. Familjeföretagets VD uttalade sig i tidningen: "Jag såg en polarkaka och blev väldigt emotionellt berörd." Och jag såg att om man tog bort "e":et och andra "r":et från sista ordet så bildades ordet bröd. Insynen gick inte att bortse från sedan, som vore den inbakad i citatet.

VD:n menade att polarkakor inte längre fanns, eftersom fabriken brunnit i någon riktning.

Men Polarbröd hade ju en fabrik till.

Och den låg i...

Bredbyn.

En bokstav ifrån bröd. Tänk, att vara så nära bröd, fast ändå inte få bre.

Man blir nästan berörd.

Bröd på engelska blir väl förresten bredd? Om man slarvar med brödtexten. Bredd med smör, och sen en skiva ost på och in under vulkanen.

Pizza var inget annat än bröd med pålägg som turistade vid en vulkan.

Pizzakryddan

Det fanns en krydda, den som lukade pizza. Lukten utanför pizzerior. Det var inte oregano, som man kanske kunde få får sig. Och inte basilika heller.

Några misstänkta häktade från kryddhyllan: mejram, rosmarin, mynta, körvel, kyndel.

För mig var de bara namn på okända ting.

Såsom kummin och spiskummin varit.

Där kummin påminde om kardemumma var spiskummin en egen kontinent av smaker, samlad i en enda krydda. Spiskummin visade sig vara tacokrydda. Chocken i det, att kryddan hette spiskummin, men egentligen var tacokrydda.

Vad mer gick man runt och var ovetande om?

Som Guybrush Threepwood sade: "Blood Island, here I come."

Det var så tanken på pizzakryddan föddes - en krydda att sämja dem alla - spiskummin, kummin och den heliga pizzakryddan.

Eller så var doften en vulkangud, en turistfälla i form av en falsk doft, såsom rengöringsmedel luktade rent och doftgranar luktade nyköpt.

Men doften av nybakat bröd var svår att fejka.

Polarbröd var bröd bakat vid polcirkeln, inte bröd att vara kompis med.

Se ovän.

Top 10 Games

Jag hade vaknat med solen klockan tidigt på morgonen och kommit ihåg: när jag var liten fanns det ett företag vars affärsidé gick ut på att månadsvis skicka ut ett datorspel till prenumeranter. Det var på den tiden när man fortfarande spisade plattor - när spelen fanns på optisk skiva - och allestädes Internet ännu inte var en realitet.

Det var så jag kom i kontakt med The Curse of Monkey Island.

Vulkangudarnas lyckans ost.

Datorspel som barn, där kunde man snacka nya kontinenter, förnyade varje månad dessutom.

En vuxenanalogi skulle kunna vara att varje månad få hem en ny krydda - och nu menar jag inte ännu en kryddblandning à la citronpeppar - utan faktiskt en helt ny krydda man aldrig ens hört talas om.

Smakkontinenternas kontinentalplattor i skälvan.

Eller som Råd & Rön som testade en spis och satte alla plattor på max, varpå kretskortet brann upp.

Spiskamin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar